Natur- och kulturvandring i Hälla naturreservat

Adress: Östvalla 11, 780 68 Transtrand Visa karta

Adress: Östvalla 11, 780 68 Transtrand

Följ med på en guidad natur- och kulturvandring i Hälla naturreservat. Hälla är ett i Sverige unikt naturområde som kallas flätflod. Det mycket natursköna naturreservatet Hälla sträcker sig sju kilometer längs Västerdalälven och innefattar ett 40-tal öar. I området som håller en mycket rik flora och fauna, finns bl.a. den utrotningshotade flödpärlmusslan.

Vi samlas vid Sälenakvariet och därefter åker vi med egna bilar ut till Hälla naturreservat. Vi börjar med en vandring och vår guide berättar och visar oss det i Sverige unika landskapet. Flätfloder uppkommer där vatten strömmar fram genom så tjocka lager av sand och grus att det bildar ett flackt älvplan med holmar och näs. Strandängarna och holmarna används än idag som betesmarker och här och var står gamla ängslador och vittnar om forna tiders slåtter.
Området håller en ovanlig rik flora och fauna. bl.a. den utrotningshotade flodpärlmusslan.

Vi samlas sedan vid en slogbod där vi grillar korv och kokar kaffe över öppen eld. Vi njuter av tystnaden och sprakandet ifrån elden och spanar och lyssnar efter olika djur och fåglar. Kanske får vi höra Dalarnas landskapsfågel berguven hoa för oss eller se en utter eller bäver simma förbi, vilka är talrika i området.

Turen tar ca. 3-4 timmar
Antal deltagare: 4-15 st.

Guided tours available in English.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Öppettider
  Måndag-torsdag kl. 16.00 (turen måste förbokas), vecka 28-32 (övriga veckor enligt överenskommelse)
 • Prisinformation
  Vuxna 895:-/person, barn t.o.m. 12 år 695:-
 • Besöksadress
  Östvalla 11
 • Postadress
  780 68 Transtrand
 • Telefonnummer
  +46 0280-223 33
 • E-post
 • Webbsida
Evenemangsboende, stuga, rum m.m.

TOR003: Torgås

Avstånd: 13,4 km
Vasaloppslogi - Privatrum Boende i rum hos privat hyresvärd ca 16 km söder om Vasaloppsstarten. Hyresvärden har totalt 12 bäddar fördelat på 3 rum. Pris 525 kr/person/natt. Medtag eget sänglinne/handduk. (kan beställas av värden) Rök & Husdjursförbud!