Bergsäterns fäbod

Adress: Bergsäterns fäbod, 780 64 Lima Visa karta

Adress: Bergsäterns fäbod, 780 64 Lima

Bergsäterns fäbod i Lima har funnits i familjen sedan tidigt 1800-tal och jag, Peter är den yngste och sista i det ledet som idkar fäbodbruk med djur och då fjäll/fjällnära kor.

Bergsäterns fäbod ligger i en västsluttning på knappt 600m ö h. i ett skyddat läge mellan de höga bergen Digerberget i norr och Fenningberget i öster.
Från säterns öppna vall i väster har man en storslagen utsikt västerut mot Tandövala massivet.
Bebyggelsen på sätern är väl bevarad och ligger väl samlad, gärdsgårdar och delar av den gamla fägatan hålls intakt.

Kulturhistoria:
Sätern som efter storskiftet tillhör byn Heden är inte omnämnd i 1600-talets förteckningar så eventuellt anlades den av bönder från byn först på 1700-talet.
Flera byggnader på sätern är av kulturhistoriskt värde. Sätern har klassats som ett riksintresse för kultur-miljövården.

Min egen reflektion om Bergsätern:
Bergsätern har funnits i familjen sedan tidigt 1800-tal och jag är den yngste och sista i det ledet som idkar fäbodbruk med djur och då fjäll/fjällnära kor.
Dagens djurhållning håller till i den södra delen av sätern. Numera går djuren som di-kor.
Förr lämnades korna till mejeriet men det blev för dyrt att hämta dem, så det blev di-kor som håller vallen väl betad under sommaren och tidig höst.
Bergsätern är flyttad 3 gånger på grund av ”skrömt”, alltså det blev oroligt i djurstallen och hos människorna. Det blev lugnare där Bergsätern nu ligger, även om djurägaren har/ser tomtar och små bustroll ibland, på besök.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Besöksadress
  Bergsäterns fäbod
 • Postadress
  780 64 Lima
 • Telefonnummer
  0046 076 113 62 32
 • Kontaktperson
  Peter Andersson
Evenemangsboende, stuga, rum m.m.

TOR003: Torgås

Avstånd: 17,3 km
Vasaloppslogi - Privatrum Boende i rum hos privat hyresvärd ca 16 km söder om Vasaloppsstarten. Hyresvärden har totalt 12 bäddar fördelat på 3 rum. Pris 525 kr/person/natt. Medtag eget sänglinne/handduk. (kan beställas av värden) Rök & Husdjursförbud!
Camping

Malungs Camping Bullsjön / Camping

Avstånd: 23,4 km
Malungs Camping är en naturskön camping vid Västerdalälven och Bullsjöns strand. Centrala Malung ligger ca 800 från anläggningen. Campingplatsen består delvis av 170 campingtomter varav 110 med el, samt två servicebyggnader med alla bekvämligheter.
Stugby

Malungs Camping Bullsjön / Stugor

Avstånd: 23,3 km
Malungs Camping är en naturskön familjecamping vid Västerdalälven och Bullsjöns strand. Centrala Malung ligger endast 800 meter bort. På campingplatsen finns 24 campingstugor med varierande standard, samt två servicebyggnader med alla bekvämligheter.